فایل 29صفحهای چالشها وراهکارهای تحقق حکمرانی هوشمند مرکز پژوهشهای مجلس اسلامی را به دعوت یکی از دوستان مطالعه کردم.
نکاتی به ذهنم رسید که امیدوارم مورد بهرهبرداری و مطالعۀ تصمیم بگیران و سیاستگذاران قرار بگیرد؛ البته اگر اراده و گوش شنوایی باشد که امید دارم اینگونه باشد:
1.دو صد گفته چون نیمکردار نیست! هزاران صفحه و قوانین اگر نوشته شود و پشتوانۀ اجرایی نداشته باشد، یعنی عمر و زمان را تباه کردهایم.
2. مفهوم کارآمدی مفهوم بسیار عمیقی هست که باید با مشارکت نخبگان و اهالی اندیشه بیشتر بهش پرداخت. مدرکگرایی صرف، عدم شایستهسالاری، عدم قانونگرایی و ... بسیاری از آسیبها، سالهاست که کارآمدی را از بسیاری دستگاههای ما در عمل گرفته است.
3. نگاه حرفهای به فرآیندها و ورود مردم در حکمرانی: ما نمیتوانیم انتظار داشته باشیم مردم و آحاد جامعه را مفت و رایگان و بدون پاداش یا پرداخت، جذب کنیم؛ در خوشبینانهترین حالت، اثربخشی در این قضیه نداریم.
4. هوشمند بودن دولت فقط در به روز بودن سیستمهای فناوری اطلاعات و ارتباطات نیست؛ بلکه در باکیفیت بودن نیروی انسانی اجراکننده و ناظر بر فرآیندها هم هست.
5. تحلیلهای مستمر و موشکافانه در حوزۀ حکمرانی بسیار اهمیت دارد. آیا دستگاههای اجرایی ما، نخبگان و افراد متخصص را به شکل حرفهای برای دریافت تحلیلهای روزانه و هفتگی و ایدهپردازیهای ارزشمند، به خدمت گرفتهاند؟ یا اصلاً برنامهای دارند؟
6. ... ترجیح میدم باقی تحلیل و صحبتهای خودم را برای زمان و فضایی قرار بدهم که بخواهند و ارزشی قائل باشند.
بر حسب وظیفهای که برای این آب و خاک داریم، نوشتیم تا بماند و بخوانند؛ شاید اثری برای توسعۀ سریعتر کشور عزیزمان داشته باشد. سجاد رحیمی مدیسه، شامگاه جمعه - ۱۹ خرداد ۱۴۰۲